Uitgelicht

Klik hier om het fantastische uitzicht te bekijken!

Klik hier om het fantastische uitzicht te bekijken!

Uitzicht

Per direct beschikbaar!

Per direct beschikbaar!

Er is op dit moment nog slechts 1 panorama-appartement te koop. Voor meer informatie kijkt u bij woningen.

Smit Slikkerveer

De bedrijvige historie van de locatie gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. Tot de tijd waarin de elektriciteit zijn intrede deed in ons land en Willem Smit op deze plek zijn “Electrisch-Licht-Machinen Fabriek” bouwde. Wat op kleine schaal begon met de productie van booglampen en dynamo’s in Gebouw-A groeide gestaag uit tot het gerenommeerde Smit Slikkerveer met gebouwen tot en met Gebouw-Y en een internationale productie van elektrische uitrustingen voor treinen, schepen, kranen, bruggen en sluizen.

De3Rivieren: een monument

Aan het ABC van de gebouwen van Smit Slikkerveer werd in 1931 het eerste gedeelte van gebouw U toegevoegd. Gebouw “U1” was mede bestemd voor de bouw van zogenaamde draaistroom-turbogeneratoren en onderdelen voor elektrische treinen. Na de economische crisis in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog is gebouw U in 1949 uitgebreid met gedeelte “U2” vanwege de grote vraag naar elektrotechnische componenten. Gebouw U was daarmee met haar tachtig meter lengte een van de grootste gebouwen van het Smit complex.

In het jaar 2000 is gebouw U aangewezen als Rijksmonument vanwege haar “architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf typologisch voorbeeld van een loods met een eenvoudige, sobere verschijningsvorm die kenmerkend is voor de utiliteitsbouw van de jaren dertig van de vorige eeuw”. De ligging van het gebouw aan de rivier met de insteekhaven wordt van groot monumentaal belang geacht voor het Nederlands industrieel erfgoed.

De restauratie van Gebouw U is inmiddels voltooid. In het gebouw zijn 26 loftappartementen gecreëerd waarin de historie op een indrukwekkende manier voelbaar is. De naastliggende toren Gebouw Onyx is gebouwd in het hart van de oude kraanbaan, waarbij de glazen lift symbool staat voor de kraanbewegingen van weleer. Op het terrein zijn bovendien een markante railconstructie, een betonnen steiger met originele details en een authentiek draaiplateau, blijvende herinneringen aan het industriële verleden.